svētdiena, 2020. gada 19. janvāris

Par Itāliju, tās karalienēm un mīlestību

Tā saldā ķīmija, kas viena cilvēka muguru dara apburošu, bet cita - vienaldzīgu. Viens redz vārtus uz gaismu, cits - drēgnas, miglainas dienas ainavas pleķīti. Viss atkarīgs no cilvēka satura konkrētajā brīdī vai vispār, no viņa būtības kodola. Un var tikai minēt, kāpēc pienāk brīdis, kad šī pati mugura kļūst sveša, un vēl lielāks jautājums, kāpēc pienāk brīdis, kad pirms tam tik ļoti mīļajā mugurā tu tagad sāc tēmēt ar pārmetumu un naida bultām, nažiem un cirvjiem. Kas ir mainījies? Mīļotā mugura, cilvēks vai saturs tevī pašā? 
Mirkli stāvēju un nolūkojos garāmejošajos, atnākošajos un aizejošajos cilvēkos, vietā, kur virs ieejas arkas lepni izslējies zirga mugurā sēž Itālijas karalis Umberto I 
Nezinu kā ar tiem karaļiem, bet ar karalienēm Itālija patiešām var lepoties. Umberto sieva karaliene Savojas Margarita, kurai par godu 1889. gadā meistars Rafaelo Espozito izcepa picu Margarita Itālijas karoga krāsās ar šķēlēs sagrieztiem tomātiem un bifeļu piena mocarellu, bet pa virsu zaļumam uzlika bazilika lapiņas, bija tautā mīlēta karaliene. Un tieši karaliene Margarita ieviesa picas pasūtīšanu uz mājām! Bet ne par to stāsts. Karalim Umberto I un Margaritai piedzima dēls Viktors Emanuels, kurš jaunekļa gados bijis ne tikai īss augumā, bet arī ne visai pievilcīgs, lai neteiktu - neglīts. Kad jauneklim pienācis precību laiks, tikušas atlasītas vairākas kandidātes no izcilām augstdzimušām valdnieku dzimtām. Gluži kā labas šķirnes ķēves, princeses tika izpētītas un ziņas nodotas karaļgalmā. Tikai kāds svarīgs faktors bija piemirsies: topošās līgavas auguma garums. Tā nu sanāca, ka Melnkalnes princese Elēna Itālijas princim iepatikās no pirmā acu skata. Princese Elēna bija 24 cm. garāka nekā princis Viktors Emanuels! Veselus 24 cm.! Tie nav ne 2, ne 5, pat ne 10 cm.! Tajā pašā vakarā viņš esot pierakstījis: Es viņu atradu! 
Par to, ka ne tikai princis atrada savu visa mūža mīlestību, bet arī Elēna, liecina viņu dzīvesgājums. Pēc tam, kad tika nogalināts karalis Umberto I, dēls Viktors Emanuels un Elēna kļuva par Itālijas karali un karalieni. 
Atkārtošos, kā nu ar tiem karaļiem, bet ar savām karalienēm itāļi var lepoties. Karalienei Elēnai līdzināties gribēja princese Diāna, Eva Perona un daudzas citas pasaulē ievērojamas sievietes. Viņa bija līdzās savam vīram viņa karjeras kāpumos un milzīgajos kritumos un pazemojumos Musolīni un Hitlera laikā, bagātībā un nabadzībā, šo vārdu patiesajā nozīmē līdz pat pēdējajām viņa dzīves dienām Ēģiptē Aleksandrijas pilsētā, kur viņi bija devušies trimdā. 
Ja cilvēka būtības kodols izstaro mīlestību, to jūt ik vietā, lai kur šis cilvēks atrastos. Tāds cilvēks piesaista mīlestību. Nevis to ņemot, bet dodot. 
Varbūt tāpēc ir tādas īpašas muguras un vārti uz gaismu. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru