trešdiena, 2021. gada 10. marts

Vajag vai nevajag? Tāds ir jautājums.

 

Auzu pārslu biezputru ar prāvu ēdamkaroti medus virspusē, Stefs ēda lēnītēm. Izčāpstināja katru kumosu. Ilva palīdzēja viņam ietrāpīt biezputras karoti mutē. Reizēm Stefam pašam tas izdevās itin labi, citureiz roka atteicās klausīt un ēdiens varēja nokļūt matos, ausī vai kaut kur aiz muguras.

Šādos vakaros Ilva labprāt ļāva brālim darboties savā planšetē. Dažkārt
viņš gribēja lasīt grāmatu. Ilva izņēma no plaukta vienu grāmatu aiz otras, bet izvēlējies īsto, Stefans deva zīmi paceļot roku. Šovakar viņš negribēja lasīt. Stefs klausījās Ilvā.

– Tu zini, Stef..., mēs ar Daini izšķīrāmies. Šodien. Es vairs nespēju ilgāk noklausīties visās tajās gudrajās runās par dzīvi, dzīvošanu, domāšanu. Man piekāš, ko domājuši Kants, Didro, Konfūcijs vai Emersons. Reāli – pie pakaļas! Tikai tāpēc, lai gudri papļurkstētu? Un kas no tā? Tu taču redzēji to Daini! Viņš pat olu sev uzvārīt bez instrukcijas nespēj, pogu piešūt, nemaz nerunāšu par tapešu pielīmēšanu vai ugunskura iekuršanu. Nu, labi, saprotu – ne visiem jājēdz tas ugunskurs iekurt, bet viņš pat kalendāru nespēja mums pie sienas pielikt, iedomājies? Vienkārši nesaprata, ka tajā caurumiņā, kas jau gatavs gadu gadiem sienā stāv, vienkārši jāiedzen koka tapiņa, nu, vai vismaz piemērota resnuma skrūvīte. Tas taču tikai kalendārs, nevis iekaramie griesti! Viņš, redz, esot intelektuālis! Kas tieši par to liecina, Stef? Un es? Un kas esam mēs ar tevi? Muļķi? Es vēl saprastu, ja viņš kaut vienu to – augstākās raudzes domu – spētu realizēt savā dzīvē. Nu, dzīvot atbilstoši, saproti? Bet viņš tikai pļurina man pa ausīm. Nafig mums to vajag!


fragments no garstāsta

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru